تحولات لبنان و فلسطین

مسؤولان تربت حیدریه در حالی برای ارتباط میان کارگران روزمزد و کارفرمایان به دنبال طراحی نرم‌افزاری مناسب هستند که به گفته فرماندار سرخس این شهرستان با کمبود کارگر روبرو است.

 «سَرِگذر» پدیده‌ای که در همه‌جا دیده می‌شود/ از کمبود کارگر در سرخس، تا نرم‌افزار کارگران سرگذر در تربت‌حیدریه

به گزارش قدس آنلاین، این استان به‌ لحاظ تعداد تشکل‌های کارگری و کارفرمایی با دارا بودن یک هزار و ۲۳۱ تشکل، رتبه دوم را در کشور از آن خود کرده است، این آمارها را مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی در حالی سال گذشته در جمع خبرنگاران اعلام کرد که در میان آمارهای موجود وی به تعداد کارگران روزمزد و آنهایی که در شهرستان‌های مختلف در محلی به اصطلاح عموم «سَرِگذر» می‌روند اشاره‌ای نکرده بود.

البته ماجرا به این آمارها ختم نمی‌شود، بلکه شرایط اقتصادی جامعه و اهمیت درآمدهای متناسب با هزینه‌های زندگی بسیاری از قشرهای مختلف را برای فرار از بیکاری به سرگذرهایی برای دریافت کار حتی یک روز کشانده است، برای اطلاع از وضعیت کارگران روزمزد که در سرگذرها در شهرستان‌های مختلف خراسان رضوی مشغول کار هستند با مسؤولان مرتبط گفت‌وگویی انجام شده که در ادامه می‌خوانید.

طراحی نرم افزار "کارگر روزمزد" در تربت حیدریه

فرماندار تربت حیدریه با بیان اینکه کارگران ساختمانی این شهرستان حدود ۵ هزار نفر هستند، گفت: آن‌ها در قالب انجمن صنفی کارگران ساختمانی ساماندهی شدند و حدود ۴ هزار نفرشان بیمه هستند.

علی رستمی از طراحی نرم‌افزاری به صورت پایلوت در تربت حیدریه برای ارتباط کارگران ساختمانی و متقاضیان نیرو خبر داد و افزود: کارگران ساختمانی و متقاضیان نیرو می‌توانند از این طریق ارتباط برقرار کنند.

وی تصریح کرد: کارگران فصلی که در کارخانه قند و کوره‌ها مشغول به‌کار هستند، حدود ۲۵۰ نفر بوده و بیشتر آن‌ها بیمه هستند، همچنین، سایر کارگران فصلی در بخش کشاورزی فعال هستند که بیشتر آن‌ها بیمه نیستند و آمار دقیقی هم از آن‌ها در دست نیست.

فرماندار تربت حیدریه افزود: در سرِگذر هم روزانه بین ۵۰ تا ۷۰ نفر حضور دارند که حدود ۶۰ درصد آن‌ها بیمه هستند.

بیشتر کارگرانِ «سرگذر» های گناباد غیربومی هستند

فرماندار گناباد با بیان اینکه میدان هنرستان و مند دو محلی هستند که کارگران در آنجا برای یافتن کار جمع می‌شوند که معروف به کارگران سرگذر هستند، بیان کرد: تعداد کارگران سرگذر نسبت به سال‌های گذشته در گناباد تغییر محسوسی نکرده است.

حامد قربانی در پاسخ به این سوال که چه تعداد از این کارگران در روز موفق به پیدا کردن کار می‌شوند؟، یادآور شد: این مورد با توجه به فصل‌های مختلف سال متفاوت است، به عنوان مثال در حال حاضر که فصل برداشت زعفران بوده، کارگران بیشتری سر کار می‌روند، اما در فصل زمستان که کارهای ساختمانی کمتر انجام می‌شود کارگران بیشتری بیکار می‌مانند.

وی با بیان اینکه بیشتر کارگران سر گذرهای گناباد غیربومی هستند، ادامه داد: این افراد در روستاهای اطراف گناباد ساکن هستند.

فرماندار گناباد در خصوص بیمه این کارگران نیز گفت: بعضی از این کارگران بیمه کارگر ساختمانی هستند که زیرپوشش بیمه قرار گرفتند، این بیمه روند خاص خود را دارد و دولت کمک خوبی نسبت به پرداخت حق بیمه این کارگران می‌کند.

قربانی اضافه کرد: بعضی از این کارگران نیز بیمه روستایی هستند، بعضی از آن‌ها نیر زیرپوشش هیچ بیمه‌ای نیستند، البته با ابلاغیه جدید دولت در خصوص بیمه اجباری در آینده‌ای نزدیک هیچ فردی بدون بیمه نیست، با توجه به این ابلاغیه کار شناسایی آغاز می‌شود تا زمینه زیرپوشش قرار گرفتن همه افراد فراهم شود.

سرخس کمبود کارگر دارد

فرماندار سرخس درباره وجود کارگران سرگذر در این شهرستان گفت: در سرخس کارگر سرگذر نداریم و حتی با کمبود کارگر برای انجام کارهای سخت مواجه هستیم.

محمدرضا رجبی مقدم بیان کرد: پنبه‌کاران سرخسی برای جمع‌آوری پنبه‌های کشت شده خود با  کمبود کارگر مواجه هستند و اگر برخی از خانم‌ها نبودند پنبه آن‌ها روی زمین می‌ماند.

وی درباره نرخ بالای بیکاری در سرخس تصریح کرد: اینکه می‌گویند سرخس دارای نرخ بیکاری بالایی بوده، به دلیل این است که ما جوان تحصیل‌کرده بیکار زیاد داریم و درباره کارگری مشکلی برای اشتغال وجود ندارد، حتی برای اجرای پروژه‌های ساختمانی نیز کمبود کارگر داریم و ادارات ما برای پروژه‌های خود برخی اوقات با مشکل کمبود کارگر مواجه هستند.

فرماندار سرخس تاکید کرد: البته برخی افراد با تحصیلات پایین نیز هستند که به‌دنبال شغل‌های راحت مانند نگهبانی هستند و تمایلی برای انجام کارهای سخت ندارند، اما در مجموع کارگر برای انجام کارهای سخت کم داریم.

شناسایی بیش از ۴هزار کارگر روزمزد در نیشابور

رئیس انجمن صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی نیشابور گفت: حدود ۴ هزار و ۵۰۰ نفر کارگر روزمزد شناسایی شده و دارای کارت مهارت در این شهرستان فعالیت می‌کنند که نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

عبدالله قدمیاری تصریح کرد: ما تلاش زیادی برای آموزش دروس فنی‌وحرفه‌ای برای کسب مهارت برای این افراد داشته‌ایم، ولی متأسفانه موفق نشده‌ایم.

وی ادامه داد: شاید به خاطر همین است که روزبه‌روز تعداد افراد کارگر ساختمانی بیشتر می‌شود، زیرا تعدد مهارت‌های پایینی را آموخته‌اند.

رئیس انجمن صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی نیشابور اظهار کرد: متأسفانه بیشتر این افراد از قشر ضعیف جامعه هستند و مسائل و مشکلات خاص خود را دارند.

کارگران سرگذر در بردسکن هیچ مکانی را ندارند

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بردسکن گفت: کارگران روزمزد در صورت داشتن متولی و نیز انتخاب یکی از این افراد به‌عنوان نماینده، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بردسکن و فنی و حرفه‌ای در این منطقه می‌توانند به این افراد آموزش‌های لازم مهارتی را به‌صورت رایگان بیاموزند.

حسین غلامی با بیان اینکه در حال حاضر به علت اینکه آن‌ها بیشتر به شغل خدمات مشغول هستند، افزود: تسهیلات هم به آنان تعلق نمی‌گیرد ولی در صورت داشتن کارت مهارت در یک شغل ساختمانی، علاوه بر آموزش رایگان توسط فنی و حرفه‌ای می‌توانند از بیمه کارگران ساختمانی هم برخوردار شوند.

وی با اشاره به اینکه کارگران سرگذر در بردسکن به‌صورت پراکنده در داخل شهر حضور دارند، افزود: مناسب است شهرداری با ایجاد محلی استقرار این کارگران را به صورت تجمیع در یک مکان ساماندهی کند و افرادی که به نیروی کار فنی و کارگری نیاز دارند از این مکان نیروی مورد نیاز خود را به کار گیرند.

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بردسکن از تشکیل انجمن صنفی کارگران ساختمانی در بردسکن خبر داد و گفت: انجمن کارگران ساختمانی در این شهرستان با داشتن صدها نفر عضو که بیشتر آن‌ها دارای بیمه تأمین اجتماعی بخش ساختمانی است و در صورتی که این بعضی از افراد کارگر ساختمانی هنوز بیمه نباشند می‌توانند با مراجعه به دفتر انجمن کارگران ساختمانی در این شهرستان از خدمات این انجمن و نیز بیمه آن‌ها برخوردار شوند.

غلامی شهرداری‌ها را در هر شهر متولی نظم شهر در بحث ساماندهی نیروهای کارگری سرگذر نام برد و یادآور شد: در صورتی که شهرداری‌ها نسبت به ایجاد مکانی اقدام کند این احتمال است که بعضی از این افراد که دارای یک کار تخصصی تجربی در بحث کار هستند با حضور در کلاس‌های رایگان فنی و حرفه‌ای ضمن اینکه می‌توانند از تسهیلات مشاغل خانگی یا خرد بهره ببرند جایگاه دیگری را در جامعه برای خود نیز ایجاد کنند.

وی کارگران را قشر زحمتکش جامعه نام برد و اضافه کرد: این افراد به‌صورت گروهی نیز می‌توانند براساس آموزش‌هایی که دیده‌اند در قالب یک تشکل درآیند یا تعاونی تشکیل دهند که می‌توانند از خدمات حوزه  تعاون در این شهرستان نیز بهره‌مند شوند.

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بردسکن از آمادگی این اداره و دیگر ادارات زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بردسکن برای مذاکره و تفاهم با شهرداری برای ساماندهی کارگران سر گذر خبر داد.

ایجاد انجمن صنفی کارگران ساختمانی در سبزوار

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی سبزوار گفت: با توجه به بررسی انجام شده، ۶ هزار نفر از کارگران ساختمانی شناسایی شده که به عضویت انجمن صنفی کارگران ساختمانی درآمده‌اند که از این تعداد ۳ هزار و ۶۲۳ نفر زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.

عقیل مختاری افزود: همچنین ۷۰ نفر در نوبت تأمین اجتماعی هستند و برای ساماندهی کارگران انجمن صنفی کارگران ساختمانی ایجاد شد که اقدام به ساماندهی و مباحث بیمه‌ای کرده است.

وی بیان کرد: به دلیل اینکه پرداختی بیمه کارگری نسبت به سایر بیمه‌ها مناسب‌تر است، بنابراین کمیته بازرسی برای بازرسی و تأیید کارگران ایجاد شده که برخی افراد غیرکارگر نتواند با پوشش بیمه کارگری حق کارگران را ضایع کنند.

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی سبزوار تصریح کرد: برای بیمه تکمیلی نیز چون درخواست کارگران پراکنده و منسجم نبوده و تقاضا کم بوده به نتیجه نرسیده، اداره کار و انجمن کارگران ساختمانی تمایل به ساماندهی کارگران در قالب تعاونی یا به شکل شرکت‌ها است.

مختاری ادامه داد: کارگران براساس عرف در دو میدان امام حسین(ع) و شهید بهشتی به شکل سنتی فعالیت می‌کنند و از فعالیت‌های اخیر ما تشکیل انجمن صنفی کارگران برق ساختمانی بوده و بنا داریم انجمن‌های تخصصی کارگری در بخش‌ها مختلف ایجاد شود.

برنامه‌ای که نیست

اینکه یک شهرستان با کمبود کارگر مواجه باشد و شهرستان دیگری در همین استان کارگرانش برای مزد روزانه سرگذر می‌ایستند مصداق بارز مدیریت جزیره‌ای است، آیا مدیری در خراسان رضوی درد کارگران روزمزد را حس می‌کند که برای آن‌ها برنامه‌ای داشته باشد؟

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.